Pari edellistä päivää ovat olleet hirveää hullunmyllyä. On ollut paljon ohjelmaa niin opiskelujen kuin harrastustenkin puolesta, ja koska viimeiset metrit alkavat nyt ihan konkreettisesti olla edessä opiskelujen suhteen, niin en haluaisi reputtaa tenttejä. Valmistuminen ei kylläkään siitä vielä venähtäisi, mutta olisi ihana saada  n y t  kaikki alta pois, niin ei tarvitse sitten loppukeväästä enää ahertaa.


Eilen meillä oli koululla verenluovutuspäivä, joita järjestetään kerran vuodessa. Minulla on usein ollut jotain estettä luovutukselle, esimerkiksi matka tai flunssa tai jotain sellaista. Nyt kuitenkin ajoitus oli mitä loistavin, ja aamun sali- ja uintitreenien jälkeen (oli muuten vielä paremmat treenit kuin viime viikolla!) menimme lounaan kautta luovuttamaan verta. Kerta oli minulle kolmas, ja hyvin meni! Hemoglobiini pyöri entisellä tasollaan ollen 142, joka on naiselle varsin hyvä arvo. Verenluovutuksen jälkeen hieman SPR:n tarjoamaa karjalanpiirakkaa, mehua ja kahvia vielä nassuun, jonka jälkeen jaksoikin sitten hyvin voimin kuunnella vielä iltapäiväluentoa neljään saakka. Ja oli kyllä hyvä mieli koko loppupäivän, kun tiesi, että on pystynyt tuolla pienellä teolla auttamaan jotain ihmistä!
 


Jos Sinäkin kiinnostuit verenluovutuksesta, niin tässä vielä SPR:n veripalvelun sivuilta otetut tiedot verenluovutuksen perusedellytyksistä.

Verenluovuttajan perusedellytykset:
- Luovuttajan tulee olla terve.
- Luovuttajan tulee olla 18–65-vuotias. Verta voi luovuttaa, kunnes täyttää 66 vuotta.
- Uusi luovuttaja voi olla korkeintaan 59-vuotias. Uudeksi luovuttajaksi katsotaan myös ne henkilöt, jotka ovat luovuttaneet verta edellisen kerran ennen vuotta 1995.
- Veren hemoglobiini tulee olla miehillä 135–195 g/l ja naisilla
125–175 g/l.
- Verenluovuttajan tulee painaa vähintään 50 kg.
- Luovuttajan tulee olla asunut Pohjoismaissa viimeisen kolmen kuukauden ajan.
- Luovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä Suomen viranomaisen myöntämällä, kuvallisella henkilötodistuksella: passilla, ajokortilla, kuvallisella Kela-kortilla tai poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla. Verenluovuttajalla tulee olla suomalainen henkilötunnus luotettavan tunnistuksen ja jäljitettävyyden vuoksi. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todentamiseen.
- Kahden luovutuksen välillä tulee naisilla olla vähintään 91 vuorokautta ja miehillä vähintään 61 vuorokautta. Naiset voivat luovuttaa verta enintään neljä kertaa vuodessa ja miehet enintään kuusi kertaa vuodessa. Säännöllinen verenluovutus pari kolme kertaa vuodessa auttaa turvaamaan veren riittävyyden potilaille joka päivä.

Aikaa tuossa luovutuksessa meni kaiken kaikkiaan reilu puoli tuntia, joten ainakaan aikapula ei ole riittävä selitys sille, ettei verta voisi mennä luovuttamaan. Luovuttamaan mennessä on hyvä muistaa, että luovutuspäivänä ei saisi enää harrastaa liikuntaa tai esimerkiksi saunoa. Verenluovutuksen yhteydessä hemoglobiini laskee nimittäin jopa 10-15 yksikköä lähtötasoa matalammalle. Lisäksi nestetasapaino huononee, kun veren määrä on vähentynyt. Nestetasapainon pitäisi korjautua noin vuorokaudessa, kunhan muistaa juoda riittävästi nestettä luovutuspäivänä. Fyysisen suorituskyvyn pitäisi korjautua onin 24-48 tunnissa, mutta SPR:n sivuilla kerrotaan, että maksimaalinen suorituskyky saattaa palautua täysin ennalleen vasta kuukaudenkin kuluttua verenluovutuksesta. Kilpaurheilijoiden tai vaikka maratoonareiden pitäisikin ajoittaa verenluovutus niin, etteivät kisat osu kuukauden sisälle.

 


Minulla oli hieman heikko ja huimaava olo koko loppupäivän luovutuksen jälkeen. Aiemmilla kerroilla en tällaista muista olleen, joten ajattelin, että olisivatko raskaat sali- ja uintitreenit aamulla ennen luovutusta jotenkin herkistäneet minua verenluovutuksen "sivuvaikutuksille". Tänään olo on jälleen täysin normaali, ja olen kohta lähdössä aamujoogaan vähän vetreyttämään oloa. Ja illalla töihin!

Kuvat täältä, täältä ja täältä.